Dorast

Prečo čítam Bibliu? – Vyskúšaj a uvidiš | Michal Staník

Vyskúšaj a uvidíš!
Biblia je podľa mňa tá najviac super kniha, a myslím si, že je veľmi dôležité jej čítanie a študovanie. To si už asi počul… ale PREČO je to dôležité? Pretože Boh nás pozýva do vzťahu s Ním, a tento vzťah, rovnako ako všetky vzťahy, funguje na základe dobrej komunikácie. Čo má Biblia spoločné s komunikáciou? No, podľa mňa úplne všetko (úsmev). Keďže Biblia je Božie slovo, je to úžasný dar a prostriedok, ktorým môžeme komunikovať s naším Spasiteľom – áno, komunikovať, nie iba počúvať. Hneď ako prvé mi napadajú žalmy, cez ktoré volám k Bohu, keď svoje myšlienky a pocity nedokážem vyjadriť vlastnými slovami, a okrem žalmov mi viacero veršov pomohlo „vyliať si srdce“ pred Pánom, keď som to nedokázal z vlastných síl…

Ale ku správnej komunikácii treba aj počúvať, osobne si myslím, že treba viac počúvať, ako hovoriť, a v tomto je nám Biblia naozaj obrovským darom. V mojom živote som sa často Boha pýtal na rôzne veci, pričom som si myslel, že mlčí… pravda je však taká, že On nemlčal, to iba ja som neotváral Bibliu, čo z mojej strany malo asi takú logiku, ako zavolať najlepšiemu kamarátovi, opýtať sa ho niečo, a v momente, keď chce odpovedať, položiť telefón… (to predsa nedáva logiku, nie?)

Biblia je veľmi dôležitá, a rovnako dôležité je aj pravidelné čítanie. Musím sa vám úprimne priznať, nie vždy som si čítal pravidelne a nie vždy sa mi darí sústrediť sa na práve čítaný text, ale v takýchto chvíľach je mojou pomocou modlitba. Niekedy stačí jednoducho vyznať Bohu, že Ho potrebujem, a že sa túžim sústrediť na Jeho slovo, inokedy sa potrebujem modliť dlhšie, ale vždy sa oplatí bojovať, pretože v Božej prítomnosti sa dejú naozaj VEĽKÉ veci. V pravidelnom čítaní mi tiež pomáhajú rôzne plány v YouVersion, ktoré čítavam buď sám alebo s priateľmi, ale najradšej čítam pravú nefalšovanú Bibliu (vieš, takú tú, čo má reálne strany, ktoré môžeš otáčať), pričom som si vytvoril vlastný systém čítania – ráno, hneď po budíku a večer pred spaním, pretože je pre mňa veľmi dôležité, aby moje prvé, a tiež posledné myšlienky každého dňa smerovali k Tomu, ktorý ten deň stvoril a previedol ma ním. Prednedávnom (o chvíľu to bude asi už aj rok) som si povedal, že chcem prečítať Bibliu celú a postupne, keďže predtým som často preskakoval niektoré knihy. Je to síce beh na dlhú trať, ale zároveň je to úžasná výzva a som nesmierne rád, že som sa na to dal, keďže som mohol „objaviť“ úžasné myšlienky v častiach Biblie, kam som predtým nezavítal.

Často rozmýšľam, či znova čítať ten text, ktorý som si čítal už xtý raz, ale vždy, keď si ho znova prečítam, udivuje ma, ako tam vždy vidím niečo úplne nové, a to je podľa mňa na Biblii to úžasné – aj keď mám pocit, že niečo už viem naspamäť, Boh mi dokáže znova otvoriť oči a myseľ. Nie nadarmo je Biblia knihou kníh a musím povedať (resp. napísať), že bez nej by bol môj život oveľa prázdnejší a môj vzťah s Bohom oveľa chladnejší. A predsa na konci dňa, jedine On nás dokáže premeniť, skutočne oslobodiť a čas v Jeho prítomnosti naozaj stojí za to! A preto čítam Bibliu.

„Nech sa táto kniha zákona nevzdiali od tvojich úst, ale rozjímaj o nej vo dne i v noci, aby si sa snažil robiť všetko, čo je v nej napísané; lebo vtedy sa vydarí tvoja cesta a budeš mať úspech.“ (Joz 1,8)

Tak čo… má to zmysel? Vyskúšaj a uvidíš!

MICHAL STANÍK – člen dorastu

Článok bol publikovaný v týždenníku Evanjelickej a.v cirkvi na Slovensku Evanjelický posol spod Tatier 11-12/2021